? کلانە, کولێرە و کولیچهی شێرە ژنانی بێورانی سەردەشت
تهیه و تنظیم : هادی ابراهیم پور
@srusht_official
گزارش تصویری از پخت نان های سنتی کردستان توسط شیرزنان روستای بیوران سردشت در ایام ماه رمضان که هرساله با استقبال گسترده ی شهروندان و گردشگران روبرو میشود
.
1⃣ #کلانه
نان “کلانه” از #نان های #سنتی #کردستان می باشد که طعم ویژه و بسیار جذابی دارد.
نان سنتی کلانه بسیار خوشمزه و بی نظیر می باشد که از دسپخت های شیر #زنان کردستان می باشد که با استفاده از #پیازچه درست می شود و همراه با کره یا #روغن طعم فوق العاده تری را به خود خواهد گرفت.
کَلانه (به کردی: کهلانه Kelane) اگرچه بیشتر به عنوان یک نوع نان شناخته شدهاست اما در واقع یک وعده غذایی کامل است و میتوان از آن به عنوان قدیمیترین فست فود در جهان نام برد که بر خلاف فست فودهای رایج علاوه بر خوشمزگی از سلامت غذایی و غنی بودن از انواع ویتامینها و فواید بهداشتی در زمره سالمترین #غذا ها قرار دارد که در بسیاری از مناطق کردستان پخته میشود. در #خمیر آن از #آرد #گندم و با نوعی گیاه کوهی به نام پیچک در فصل بهار و در سایر فصول با #پیازچه پر میکنند و سپس بر روی ساج پخته و با کره یا #روغن_حیوانی چرب میکنند و همراه با دوغ و ماست محلی میخورند.
.
2⃣ کولێرە
#کولیره یکی از نانهاییست که در تنور پخته میشود. زمان قدیم فقط داخل تنورهای گلی پخته میشد، اما درحالحاضر تنورهای فلزی سیاری وجود دارد که کولیره داخل آنها نیز پخته میشود.
برای پخت کولیره آب، آرد، نمک، شکر، روغن و مایه خمیر لازم است. این مواد را داخل «دوله» ترکیب میکنند و پس از کمی خواباندن، چانه درست کرده و آن را پهن میکنند.
برای خوشرنگ شدن گل رنگ (قاقلی) و برای خوشطعمتر شدن آن کنجد و سیاه دانه روی آن میپاشند. سپس آن را به دیواره تنور میچسبانند تا بپزد. این نان مدل ساده کولیره است. .
3⃣ کولیچه
#کولیچه نیز یکی دیگر از انواع نان های سنتی کردستان است که ترکیبات مشابه کولیرە دارد اما نسبت به کولیره نازکتر یوده و بجای پختن در تنور نیز, در داخل روغن سرخ میشود که باعث ترد شدن آن شده و طعم بسیار لذیذی دارد